Затримали шість організаторів псевдореферендумів на півдні та сході України

Служба безпеки України викрила шістьох колаборантів, які причетні до організації незаконних референдумів на тимчасово окупованих Росією територіях Херсонської та Луганської областей. Про це Служба безпеки України повідомила на своєму сайті.

На початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, вони добровільно перейшли на бік російських окупантів та запропонували їм свою допомогу в проведенні псевдореферендумів. Співробітники СБУ встановили та затримали цих осіб, перед тим задокументувавши їхні злочинні дії.

“В результаті стабілізаційних заходів на Херсонщині викрито п’ятьох мешканок Бериславського та Херсонського районів, які під час російської окупації області ввійшли до складу так званих «виборчих дільниць». У супроводі російських військових вони обходили будинки місцевих жителів та змушували їх «проголосувати» за незаконне приєднання області до складу Росії. За свою роботу колаборантки отримували «винагороду» в російській валюті”, – йдеться в повідомленні Служби безпеки.

Також у ході спецоперації на Луганщині затримано мешканку тимчасово окупованого Старобільського району. Вона організовувала фейкове волевиявлення, як «член територіальної виборчої комісії».

“Затримана складала списки «виборців», видавала «бюлетені» та готувала «протокол голосування». У квітні цього року вона виїхала з Луганщини та прибула на підконтрольну Україні територію для оформлення соцвиплат. Після цього затримана планувала повернутись назад, втім співробітники СБУ своєчасно ідентифікували її та затримали”, – йдеться в СБУ.

На підставі зібраних доказів слідчими СБУ жінкам було повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність).

Трьом із них вже обрано запобіжний захід – тримання під вартою. Тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин злочину.

Розслідування проводили співробітники СБУ в Херсонській, Донецькій та Луганській областях за процесуального керівництва органів прокуратури.