Думали, що автоматами зупинять росіян: історія оборонця Бузкового парку

Могила херсонця Костянтина Мальцева на цвинтарі накрита вінками. Це одне з небагатьох поховань на алеї, що виглядає доглянутим і прибраним. Поруч з ним поховані Олег Шорник, який загинув 1 березня в Бузковому парку одним з перших, миколаївець Володимир Цимбаленко, що загинув 25 лютого, Микола Сливкін з Білозерки та інші оборонці Херсонщини. Його історію розповідає Суспільне.

Костянтина Мальцева до лав територіальної оборони Херсона не взяли. 24 лютого вони з дружиною Вікторією прокинулися від вибухів, які долинали з боку Антонівського моста. Якийсь час подружжя не хотіло виїжджати з міста, але одного дня недалеко від їхнього будинку пролунав вибух. Тоді Вікторія злякалася за дітей і вирішила їхати у село Станіслав (40 км від Херсона) до родичів. Костянтин лишився в Херсоні.

Вікторія, дружина загиблого у херсонському Бузковому парку Костянтина Мальцева — Суспільне
Вікторія, дружина загиблого у херсонському Бузковому парку Костянтина Мальцева. Київщина, листопад 2022 року. Фото: Тарас Ібрагімов/Суспільне

Ми жили на вулиці Нафтовиків, недалеко від Бузкового парку, — розповідає Вікторія. — Мій брат Сергій Хандусенко уже був в теробороні Херсона. А мого чоловіка він відмовив, бо Костя навіть в армії не служив. Коли я поїхала в Станіслав, чоловік тримав контакт з братом, ходив у розвідку. Він збудував барикаду на виїзді з вулиці Нафтовиків, тягав з нашого подвірʼя каменюки. Сам, один. Постійно казав, що йому потрібен автомат. Ми були такі наївні, думали, зможемо зупинити росіян коктейлями Молотова та автоматами. Вірили, що вийде голими грудьми кидатися на танки. Це була фатальна помилка.

1 березня Костянтин зателефонував Вікторії й сказав, що зі сторони Бузкового парку ідуть бої. Він був упевнений, що тероборона відібʼється. Потім, приблизно о 12:45 Вікторії зателефонувала Надія, дружина Сергія Хандусенка. Від ранку вона не могла додзвонитися до чоловіка.

Надя ридала в трубку і казала дзвонити Кості. Коли набрала його номер, слухавку взяв охоронець з підприємства, що знаходиться поруч з парком. Він сказав, що на дорозі лежить чоловік, поруч велосипед, а за спиною рюкзак і автомат. Охоронець пояснив, що Костя летів на велосипеді, йому напереріз виїхав російський БТР і вистрелив. Думаю, Костя їхав подивитися, що відбувається в тому парку, побачив, що мого брата Сергія вбито, забрав чийсь автомат і вертався назад.