Як працює управління пенсійного фонду в Херсоні (відео)

Сервісний центр головного управління пенсійного фонду України відновив свою роботу після деокупації Херсона. З якими питаннями звертаються до нього херсонці та як відбувається перерахунок пенсій, дізнавались кореспонденти Суспільного.

Херсонець Михайло Ярох прийшов до сервісного центру управління Пенсійного фонду. Чоловік збирає документи для оформлення пенсії.

“З березня у мене була можливість пенсійних оформлень, але через військові дії, мене послали в архів. Архів у Херсоні не працює. Треба з архівів (обласного і районного) взяти виписки, що ДСК закрито, а потім ще треба у Херсонстат з’явитися, який також не працює, хоча вивіска там є, що вони роблять. І ми ніде не можемо цих довідок взяти, щоб підтвердити, що трудова книжка не в мене, а там десь вивезена за кордон”, – каже Михайло Ярох.

Клавдія Попєль приходить сюди не вперше. Питання, які накопичились за час повномасштабного вторгнення та російської окупації Херсона, вдалось вирішити.

“Я тут робила пенсію, тому що у мене з часу війни були питання, мені тут усе владнали, дуже вдячна колективу”, – говорить Клавдія Попєль.

Сервісний центр працює щодня по буднях. Звертаються до нього переважно щодо нарахування нових пенсій, перерахунку вже призначених, отримання довідок тощо. Загалом, люди приходять з тими ж питаннями, що і до російської окупації Херсона. Також зараз триває перерахунок пенсій, який розпочався із першого березня. Збільшення стосується не всіх категорій пенсіонерів і передбачає мінімальне підвищення не менше ста грн, а максимальне не більше півтора тисячі гривень.

“За результатами перерахунку пенсія цивільних пенсіонерів збільшилась в середньому на 492 гривень, по військовим пенсіонерам – на понад одну тисячу. Таким чином середній розмір пенсії по області збільшився на понад 500 гривень і середній її розмір складає 4400 грн. Найбільш масове збільшення відбулося від 400 до 500 грн, в цьому діапазоні майже 112 тисяч пенсіонерів, і майже 46 відсотків від загальної кількості пенсіонерів”, – говорить виконуючий обов’язки начальника управління пенсійного фонду в області Роман Кальницький.

Для перерахунку не треба звертатись до пенсійного фонду, він буде проведений автоматично.