Слідчі СБУ повідомили про підозру двом представникам окупаційних адміністрацій з Херсонщини

Слідчі СБУ повідомили про підозру двом представникам окупаційних адміністрацій з Херсонщини. Про це повідомило Управління СБ України в Херсонській області на своїй сторінці в Facebook.
Мешканець Скадовського району прийняв пропозицію російських окупантів зайняти посаду так званого «голови сільської ради» села Шевченко.
“На «посаді» пособник російських окупантів вчиняв дії, спрямовані на встановлення та закріплення окупаційної влади РФ на території населеного пункту. Як «голова» «вирішував» кадрові питання щодо призначення осіб на керівні посади в незаконному органі влади. «Опікувався» оформленням матеріальної допомоги жителям тимчасово окупованого села у грошовій одиниці РФ. За вказівкою окупаційної влади організовував проведення масових заходів з метою популяризації та підтримки рішень і дій Росії. Підтримав та впроваджував стандарти освіти РФ у місцевих навчальних закладах. Реалізуючи свої «повноваження», погрозами змушував громадян здійснювати перереєстрацію земельних ділянок та фермерських господарств за законодавством Росії. Підозрюваний також агітував громадян брати участь у проведенні незаконного референдуму про входження Херсонської області до складу РФ. Він створив «виборчу комісію» з числа місцевих, організував виготовлення бюлетенів для голосування та списків «виборців». Особисто з військовими ЗС РФ обходив подвір’я мешканців села, змушуючи до голосування”, – йдеться в повідомленні СБУ.
Такого ж самого колаборанта встановлено й у Бериславському районі – він займав при російьких окупантах посаду «старости» у селі Трифонівка.
“Співпрацюючи із російськими окупантами, підозрюваний допомагав їм підпорядковувати життя населеного пункту російському режиму. Організовував формування апарату окупаційного органу влади. Аби показати росіян з позитивного боку, роздавав грошову допомогу від РФ. Брав активну участь у проведенні незаконного референдуму – збирав паспортні дані місцевих мешканців для формування «списків виборців». Обидва колаборанти відповідатимуть перед законом за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України”, – йдеться в СБУ.
Їм загрожує до десяти років ув’язнення, заборона займати певні посади чи займатися певною діяльністю протягом 15 років та конфіскацією майна.
Досудове розслідування проводять слідчі Управління СБУ в Херсонській області за процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури.