Як художниця з цукровим діабетом пережила російську окупацію в Херсоні

Херсонська художниця Ірина Мячева прожила в російській окупації з інсулінозалежністю. З перших днів захоплення Херсона росіянами інсулін зник з аптек і лікарень. Протягом восьми місяців життєво необхідний препарат до Херсона могли привозити лише волонтери, ризикуючи своїм життям. Тільки завдяки їм Ірина змогла протриматись до повернення під контроль України Херсона. Про взаємодопомогу херсонців та українців з всієї України Ірина Мячева розповіла Суспільному.

У березні минулого року, коли російські окупанти захопили Херсон, тут залишалось багато родин з дітками з цукровим діабетом. Через відсутність потрібного препарату в дітей почались ускладнення.

“Декілька дітей потрапили до реанімації, і я передавала свій інсулін. Я знала, що в мене його небагато, але по одній шприц-ручці я передала до реанімації, тому що дитину перевели на новий інсулін, а в лікарні його не було”,  розповіла Ірина Мячева.

З перших днів російської окупації доводилось економити інсулін. Власних запасів, могло б вистачити на два місяці. Поповнити їх вже не було звідки.

“У лікарні вже мені не видали інсулін. І я почала шукати інсулін у волонтерів. Мені допомагали волонтери із західної України і це було дуже важко, тому що пошта вже не працювала. Ми шукали варіанти, як можна доставити його в Херсон”,  розповіла Ірина.

У наступні місяці інсуліни доставляли волонтери. Доводилось економити і зменшувати дози.

“Люди просто знали, що я в російській окупації, і передавали інсулін. Я для них повністю незнайома людина, вони: “Ви з Херсона, ви зараз там? Пишіть адресу, куди можна відправити, через кого, щоб він дійшов. І голки, що вам потрібно?” І вони висилали”, каже Ірина.

У лікарнях був невеликий запас інсуліну українського виробництва. Його доставляли волонтери ціною власного життя і здоров’я. Так звана “окупаційна влада РФ” не турбувалась про інсулінозалежних.

“Був невеликий запас в лікарнях і видавали менше інсуліну. Якщо раніше ти отримував інсулін на два-три місяці, то скоротили на місяць. Все було суворо під запис, вони економили. Я знаю, що передавали українські волонтери, приїжджали – виїжджали, але передавали інсулін сюди. Російського інсуліну я навіть не бачила, як він виглядає. Знаю, що коли російські окупанти тікали з Херсона, то позабирали все. Навіть в лікарнях залишки інсуліну позабирали”,  сказала Ірина.

Зараз Ірина залишається в Херсоні. Всі необхідні препарати для підтримки свого способу життя можна придбати.

“Дуже багато зараз волонтерів працює на цьому шляху, тому що людей залишилось багато і дуже багато діабетиків в Херсоні залишається. У мене зараз в холодильнику дуже багато є інсуліну, який мені не підходить, але я викладаю оголошення, щоб може кому він потрібен, можна було віддати”,  сказала Ірина.