СБУ в Херсоні затримала екскерівника банку РФ, який вводив у місті російську рублі

Служба безпеки викрила ще одного посібника ворога в результаті стабілізаційних заходів у звільненому Херсоні. Про це СБУ написали на своєму сайті.

Зловмисником виявився керівник колишньої філії підконтрольного РФ банку, який відкривав свої відділення в окупованих районах півдня України. Саме через цю російську фінустанову влада окупованої частини Херсонської області намагалася облаштувати в регіоні понад 200 банківських представництв Росії.

“Росіяни планували здійснити примусове введення російських рублів на окупованій території регіону і забезпечити додаткові надходження до бюджету РФ. Більша частина з отриманих грошей мала йти на фінансування агресивної війни проти України”, –  повідомляє Служба безпеки.

Для реалізації проєкту агресор планував використати досвід створення такого банку у захоплених районах Донецької та Луганської областей. Під час окупації Херсону таке завдання в українському місті виконував колишній працівник місцевого банку.

“На початку повномасштабного вторгнення він підтримав окупантів і добровільно погодився очолити одне з відділень російської фінустанови. Робоче місце облаштував в будівлі тимчасово захопленого українського державного банку. Перебуваючи на посаді, дана особа, змушувала місцевих підприємців переходити на комерційні розрахунки в російських рублях і відраховувати частину прибутків на користь окупаційної адміністрації”, – заявляють в СБУ.

Після звільнення Херсону зловмисник спробував заховатися в одній із міських лікарень. Однак співробітники СБУ встановили його місцезнаходження і затримали.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 1 ст. 111-2 (пособництво державі-агресору) КК України. Суд обрав міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без права на заставу.