Що робити з продуктами харчування, які залишилися в приміщенні і контактували з водою під час затоплення

У Міністерстві охорони здоров’я пояснили, що робити з продуктами харчування, які залишилися у приміщенні і контактували з водою під час затоплення. Про це МОЗ повідомило на своєму сайті.

Потрібно позбутися продуктів:

  • з незвичним запахом, кольором чи текстурою;
  • у звичайній, не захищеній від води, упаковці;
  • у картонній упаковці;
  • з негерметичною кришкою;
  • консервовані в домашніх умовах (є ризик порушення герметичності пакування);
  • консервовані, якщо у них: здуті кришки, деформовані або з ознаками іржі бляшанки.
  • якщо з продуктів, які були щільно закриті, під час відкривання виливається рідина чи йде піна, а інгредієнти втратили колір – їх також не можна їсти.

Очистіть, промийте чистою водою, а ще краще – продезінфікуйте все, що ви використовуєте для приготування та прийому їжі. Щоб очистити та продезінфікувати посуд чи прибори, потрібно:

  • вимити все гарячою водою з мийним засобом;
  • промити чистою безпечною водою (бутильована або привізна питна вода, чи та, що очищена спеціальними засобами);
  • облити предмет окропом та дати висохнути або витерти насухо.

Щоб очистити заводську консервацію чи продукти в пластиковій упаковці:

  • видаліть етикетки. Не забудьте записати термін придатності;
  • очистіть поверхню від бруду та мулу;
  • помийте упаковки гарячою мильною водою;
  • ополосніть її чистою безпечною водою;
  • промийте окропом;
  • додайте нові етикетки з термінами придатності або нанесіть відповідне маркування в інший доступний спосіб;
  • ці консерви потрібно спожити якомога швидше.

Якщо у вас є найменший сумнів у тому, чи вживати якусь їжу, то не вживайте її. Якщо ви підозрюєте, що затоплення могло зіпсувати систему електро- чи газопостачання або піч, не готуйте вдома, доки не отримаєте висновок спеціаліста, що це безпечно.