На Херсонщині судитимуть чотирьох псевдоочільників навчальних закладів та псевдоголову села

Псевдоголову села в Бериславському районі Херсонської області судитимуть за колабораційну діяльність та прихильність до РФ. Разом з ним, постануть перед судом і четверо псевдоочільників навчальних закладів Херсонщини, за впровадження російських стандартів освіти.

За процесуального керівництва Херсонської обласної та окружних прокуратур скеровано до суду обвинувальні акти стосовно чотирьох місцевих мешканців за фактами колабораційної діяльності та пособництво РФ (ч. 3 ст. 111-1, ч. 1 ст. 111-2, КК України).
“Обвинувачені заручившись підтримкою окупаційної влади РФ очолили захоплені навчальні заклади – Херсонські школи № 35, 51, 52 та Бериславський медичний коледж.
Після призначення всі вони виконували доручення російської окупаційної влади щодо деукраїнізації навчальних закладів та впровадження у навчальний процес стандартів освіти РФ, зокрема й заміщення українських дисциплін на російські. Крім того, вони схиляли працівників освітньої сфери до співпраці з російськими окупантами”, – йдеться в повідомленні прокуратури.
Спеціальне досудове розслідування здійснювали слідчі ГУНП та УСБ України в Херсонській області.
Водночас, прокурори Херсонської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно мешканця Бериславського району за фактом колабораційної діяльності та пособництво РФ (ч. 5 ст. 111-1, ч. 1 ст. 111-2 КК України).
“Під час тимчасової російської окупації Херсонщини обвинувачений добровільно зайняв посаду так званого «голови села» в Бериславському районі. На псевдопосаді чоловік всіляко сприяв утвердженню окупаційної політики РФ на місцевості. Він допомагав представникам Росії, організовував агітаційні заходи та зустрічі з місцевими жителями, налагодив поширення серед населення газети з російською пропагандою. Також він сприяв російським окупаційним військам у пошуку проукраїнськи налаштованих активістів та представників бізнесу з метою їх пограбування.
Підтримуючи рішення та дії Росії щодо впровадження російських стандартів освіти, обвинувачений збирав місцевих освітян та пропонував їм пройти перекваліфікацію в тимчасово окупованому Росією Криму”, – йдеться в прокуратурі.
Наразі чоловік перебуває під вартою, де очікуватиме на вирок суду.
Досудове розслідування здійснювалося слідчими УСБ України в Херсонській області.