В Херсоні терміново шукають донорів крові

В Херсоні терміново шукають донорів крові. Про це повідомляють в Херсонському обласному центрі служби крові. 

Нагадаємо, сьогодні росія обстріляла центр Херсона. Відомо про восьмеро вбитих та близько 70 поранених.

Кров можна здати завтра впродовж дня, за адресою: Миколаївське шосе, 7. Центр працює у звичайному режимі з 8.00.

Донором може бути кожна здорова людина у віці від 18 років. Прийом донорів в Центрі крові проводиться на підставі документа, що посвідчує особу донора (паспорту/ДІЯ). Перед медичним оглядом та лабораторними аналізами донор заповнює анкету, увесь процес підготовки до донації займає не більше півгодини, а сама донація – 7-10 хвилин.

 

Нижче інформація для донорів віж Житомирського центру служби крові.

॰ БУТИ ДОНОРОМ – ЦЕ БЛАГОРОДНО І КОРИСНО!
У організмі людини міститься в середньому близько 5 літрів крові, тобто 7% від ваги його тіла. Доза кроводачі (450 мл) абсолютно нешкідлива і безпечна для здоров’я донора, причому він втрачає переважно рідку частину крові – плазму, яка відновлюється протягом 18-20 годин. Дослідження показують, що донорство крові хоча б раз на рік знижує ризик серцево-судинних захворювань на 88%. Крім того, відбувається розрідження крові, що зменшує ризик утворення тромбів, та омолодження (поповнення здорових та нових клітин крові).

॰ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДОНОРАМ
Не слід здавати кров після роботи в нічну зміну.
За три доби до донації з раціону варто виключити жирну їжу і не вживати спиртні напої.
Ввечері напередодні донації легка вечеря, а вранці, в день донації обмежитись кашою на воді, солодким чаєм з хлібом та нежирними сортами сиру або печивом.
Безпосередньо після здачі крові не можна займатися важкою фізичною працею, вживати спиртні напої, управляти транспортними засобами, працювати на висоті.

॰ ХАРЧУВАННЯ ДОНОРА
Напередодні здачі крові ввечері донор не повинен вживати:
⊗ жирну їжу,
⊗ смажену їжу,
⊗ гостру їжу,
⊗ копчені продукти,
⊗ молочні продукти,
⊗ яйця,
⊗ масло.
У день здачі крові вранці повністю виключити:
⊗ всі молочні продукти,
⊗ яйця,
⊗ банани,
⊗ м’ясні продукти (ковбаса, сосиски).
Навіть найменший шматочок сиру, кави з молоком або вершками, бутерброд з 5 грамами вершкового масло, знежирений йогурт, банан або одне яйце вплинуть на аналіз крові.
Вживання жирної або смаженої їжі перед донацією може привести до хільозу (лабораторне поняття, яке характеризує зовнішній вигляд сироватки крові («молочна» чи хільозна через велику кількість мікрочастинок жиру), а також сильно погіршити деякі показники аналізів.
Ідеальний сніданок — солодка каша на воді, солодкий чай, сушки, хліб з варенням.

॰ ПРИВІЛЕЇ ДОНОРІВ
– Безкоштовне медичне та лабораторне обстеження з видачею довідки про стан здоров’я (аналізи на ВІЛ, гепатит В і С, сифіліс, рівень гемоглобіну, група крові).
– Гарячий чай та печиво перед донацією.
– В день здачі крові і її компонентів надається звільнення від роботи із збереженням середнього заробітку або ще один день відпочинку із збереженням середньомісячної заробітної плати/цей день може бути додано до щорічної відпустки.

॰ ЧОМУ МОЖУТЬ НЕ ДОПУСТИТИ ДО КРОВОДАЧІ?
Причин може бути багато. Рішення про допуск до донації ухвалює лікар. Головний принцип, яким керується при цьому медпрацівник – не нашкодити донорові. Часом у донорів-першачків у день кроводачі підвищується кров’яний тиск (зокрема, через хвилювання). Або маса тіла нижча, ніж 50 кг. Або дуже слабкий зір (менше, ніж «-6»). Часто причиною недопуску стає неправильна підготовка до кроводачі: неправильне харчування, перенесене нещодавно (менше місяця тому) ГРВІ або менше року тому зроблене татуювання, прийом медпрепаратів.
На довічне відведення від донорства мають бути лише дуже вагомі причини (наприклад, інфекційні захворювання, такі як СНІД, сифіліс, гепатити B та C, туберкульоз; паразитарні: ехінококоз, токсоплазмоз тощо; а також бронхіальна астма, злоякісні новоутворення, хвороби крові, видалення органів, вади серця тощо).
॰ ЯК ДІЗНАТИСЬ, ЧИ НАЯВНІ ХРОНІЧНІ ЗАХВОРЮВАННЯ, НЕСУМІСНІ З ДОНОРСТВОМ КРОВІ?
Якщо у людини є хронічні захворювання, їй про це підказує погане самопочуття. Симптоми змушують звернутися до лікаря і встановити діагноз. Із багатьма хронічними захворюваннями можна здавати кров. Головне – чесно сказати про свої діагнози під час медогляду в центрі крові: лікар ухвалить рішення про (не)допуск до кроводачі і пояснить причини.