Жителі деокупованої Херсонщини потребують психологічної допомоги

Чимало жителів Херсонської області, які певний час перебували під російською окупацією, гостро потребують психологічної допомоги. Про це повідомляє Укрінформ, з посиланням на голову Нововоронцовської селищної військової адміністрації Бериславського району Херсонщини Андрія Селецького. 

“Люди, які були в окупації, стали злішими до навколишнього середовища. Є дуже багато причин, але факт залишається фактом. Люди стали злішими – не в плані агресії, а в плані несприйняття будь-яких змін.  Тому дуже важлива психологічна робота”, – сказав Селецький.

Одна з найсерйозніших проблем деокупованих населених пунктів – психологічна допомога населенню, її не вистачає. За її словами, люди під час російської окупації приховували свої емоції, щоб вижити, чинити спротив окупантам. Торчанська підкреслила, що за чотири місяці в російській окупації вона жодного разу не плакала, не можна було показувати страх і біль, бо цим могли скористатися росіяни. А зараз виходить назовні те, що було глибоко приховано. Торчанська розповіла, що інколи до неї звертаються люди, яким не потрібна гуманітарна допомога, їм просто потрібно поговорити, поплакати про те, що у них зруйнований будинок, життя зупинилося.

“Ми не психологи, ми намагаємося розрадити з точки зору свого досвіду. Але потрібно працювати, бо ми на виході отримаємо суспільство з величезною діркою всередині, яку ми не знатимемо, як залатати. При цьому треба пам’ятати, що після перемоги у громади повернуться військовослужбовці, яким також буде потрібна психологічна допомога. А з цивільним населенням треба працювати вже зараз”, – каже співробітниця Нововоронцовської військової адміністрації.

Виконавча директорка громадського центру «Нова Генерація» Оксана Глєбушкіна висловила переконання, що в кожну деокуповану громаду потрібно відрядити бригаду психологів.

“Ми потребуємо інституцій, які в громадах будуть надавати професійну психологічну допомогу, психотерапевтичну допомогу. Це означає, що таких фахівців треба вже готувати, бо наразі їх в Україні дуже мало”, – зазначила Глєбушкіна.

На думку головного координатора з надзвичайних ситуацій організації «Лікарі без кордонів» Крістофера Стоукса, на Херсонщині люди в російській окупації жили в постійній атмосфері страху. Тож по всій деокупованій території області є велика потреба у психологічній допомозі.