Оперативна інформація Держпродспоживслужби Херсонщини станом на 12 червня

Ситуація з централізованим питним водопостачанням в м. Херсон. Інформація від Держпродспоживслужби Херсонщини.

Для водопостачання міської територіальної громади Херсона використовується підземне джерело. Для підйому води експлуатуються виключно артезіанські свердловини глибиною 60 – 100 метрів.

“Фахівцями хіміко-бактеріологічної лабораторії питної води щоденно відбираються проби води у розподільній мережі у всіх районах міста. Результати аналізів водопровідної води підтверджують придатність води для щоденного вживання та її безпечність для людського організму. В разі якщо якість питної води за окремими показниками не відповідатиме вимогам державних санітарних норм і правил – дана інформація буде негайно доведена до споживачів”, – йдеться в повідомленні.

Попри те, що в постраждалих від підтоплення і прилеглих до них районах здійснюється посилений епідеміологічний нагляд, залишається ризик спалаху кишкових захворювань, в тому числі холери. Щоб уникнути захворювання, населення має дотримуватися таких рекомендацій:

  • не пити та не використовувати сиру воду;
  • мити руки, фрукти та овочі водою, в якості якої впевнені;
  • за можливості уникати контакту з брудною водою;
  • термічно обробляти м’ясо та рибу. Не збирати мертву рибу (або ту, що вмирає) та не вживати її.

Існує загроза затоплення двох сибіркових поховань (лівий берег Херсонщини), що може призвести до ускладнення епідемічної та епізоотичної ситуації.

“Інфікування людей можливо шляхом безпосереднього контакту з зараженими живими тваринами, або їх трупами. У разі виявлення трупа тварини (ВРХ, дрібна рогата худоба, коні) який можливо потрапив з окупованої Росією території лівого берега Херсонської області не вживати заходів щодо вилову з акваторії річки на берег, а інформувати про його місце знаходження Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за телефоном: +38 097 681 12 89, для подальших дій згідно з затверджених інструкцій“, – йдеться в повідомленні.

Спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області та державних установ ветеринарної медицини здійснюється моніторинг по виявленню трупів тварин, побічних продуктів тваринного походження в тому числі в місцях затоплення.