Пам’ятка для населення, чиє помешкання перебувало в зоні підтоплення

Через руйнування російськими окупантами Каховської ГЕС затоплено потенційно небезпечні або епідемічно значимі об’єкти: джерела водопостачання (свердловини, колодязі, каптажі джерел), житлові помешкання, сільськогосподарські угіддя, гноєсховища, сміттєзвалища,  надвірні туалети, вигрібні ями. В зв’язку з цим зростає ризик виникнення інфекційних захворювань, можливі харчові отруєння, спалахи гострих кишкових інфекцій. Про це повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.

З метою попередження виникнення небезпечних наслідків, рекомендуємо:

  • не використовуйте для питних потреб воду з відкритих водойм, а також підтоплених або невідомих криниць, каптажів, колодязів, інших джерел, які можуть бути забруднені хвороботворними мікроорганізмами, яйцями та личинками гельмінтів тощо;
  • у випадку підтоплення, можливого забруднення джерел водопостачання використовуйте лише ті, гарантована якість води в яких підтверджена лабораторними дослідженнями; при необхідності звертайтесь до органів місцевого самоврядування щодо забезпечення питною водою гарантованої якості, зокрема з альтернативних джерел водопостачання; для питних цілей використовуйте тільки кип’ячену воду;
  • не вживайте продукти, у тому числі консервовані, які були підтоплені, забруднені, з пошкодженою упаковкою тощо;
  • для харчування використовуйте тільки продукти гарантованої якості, обов’язково дотримуйтесь технології обробки та температурних режимів приготування страв;
  • дотримуйтесь правил особистої гігієни та слідкуйте, щоб їх дотримувались діти.

Після сходу води з ґрунту необхідно:

  • провести рекультивацію земель – очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів (гілля, сміття тощо), перекопати городи і присадибні ділянки на глибину 20-25 см;
  • індивідуальні вигреби та надвірні туалети в разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном або іншими дезінфекційними засобами, призначеними для цього;
  • провести попередню дезінфекцію колодязя за допомогою деззасобів, дозволених Міністерством охорони здоров’я для дезінфекції води питної згідно інструкції по застосуванню;
  • після попередньої дезінфекції провести чистку дна від намулу, бруду, сміття та випадкових предметів, здійснити максимальне відкачування води. Вибраний з колодязя бруд та намул поміщають у яму на відстані не менше 20 м від колодязя на глибину 0,5 м, заливають 10% розчином хлорного вапна чи 5% розчином гіпохлориту кальцію та закопують;
  • провести остаточну дезінфекцію поверхні оголовку, стінок, дна та води в колодязі за допомогою деззасобів, дозволених Міністерством охорони здоров’я для дезінфекції води питної згідно інструкції по застосуванню;
  • для підтвердження, що вода в колодязі безпечна, направити проби для проведення лабораторних досліджень;
  • провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів;
  • розчистити, просушити та обробити дезінфекційними та протигрибковими засобами підвали та житлові приміщення;
  • продезінфікувати домашній посуд кип’ятінням або дезінфікуючими засобами;
  • очистити від бруду подвір’я.

“Всі роботи слід виконувати в гумових або господарських рукавичках, а після завершення – ретельно вимити руки з милом та обробити антисептиком. У разі появи ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі в животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, слизових оболонок очей, висипи на тілі) терміново звертайтесь за медичною допомогою та не займайтесь самолікуванням”, – йдеться в повідомленні Держпродспоживслужби.