Що робити з продуктами харчування, які залишилися в приміщенні і контактували з водою під час затоплення
У Міністерстві охорони здоров’я пояснили, що робити з продуктами харчування, які залишилися у приміщенні і контактували з водою під час затоплення. Про це МОЗ повідомило на своєму сайті.
Потрібно позбутися продуктів:
- з незвичним запахом, кольором чи текстурою;
- у звичайній, не захищеній від води, упаковці;
- у картонній упаковці;
- з негерметичною кришкою;
- консервовані в домашніх умовах (є ризик порушення герметичності пакування);
- консервовані, якщо у них: здуті кришки, деформовані або з ознаками іржі бляшанки.
- якщо з продуктів, які були щільно закриті, під час відкривання виливається рідина чи йде піна, а інгредієнти втратили колір – їх також не можна їсти.
Очистіть, промийте чистою водою, а ще краще – продезінфікуйте все, що ви використовуєте для приготування та прийому їжі. Щоб очистити та продезінфікувати посуд чи прибори, потрібно:
- вимити все гарячою водою з мийним засобом;
- промити чистою безпечною водою (бутильована або привізна питна вода, чи та, що очищена спеціальними засобами);
- облити предмет окропом та дати висохнути або витерти насухо.
Щоб очистити заводську консервацію чи продукти в пластиковій упаковці:
- видаліть етикетки. Не забудьте записати термін придатності;
- очистіть поверхню від бруду та мулу;
- помийте упаковки гарячою мильною водою;
- ополосніть її чистою безпечною водою;
- промийте окропом;
- додайте нові етикетки з термінами придатності або нанесіть відповідне маркування в інший доступний спосіб;
- ці консерви потрібно спожити якомога швидше.
Якщо у вас є найменший сумнів у тому, чи вживати якусь їжу, то не вживайте її. Якщо ви підозрюєте, що затоплення могло зіпсувати систему електро- чи газопостачання або піч, не готуйте вдома, доки не отримаєте висновок спеціаліста, що це безпечно.