Декан евакуйованого в Кропивницький Херсонського університету розповів про роботу в російській окупації

Навесні 2022 року в Кропивницький з тимчасово окупованого  тоді російськими військами Херсону переїхав Державний аграрно-економічний університет. Російську окупацію в Херсоні пережив декан агрономічного факультету Іван Мринський. Суспільному науковець розповів про життя і роботу в окупованому росіянами місті.

Розкажіть, як в червні 2022 року вас затримали російські військові.

“Російські окупанти в червні мене забрали. Після чого заборонили виїзд з Херсона. Пропонували мені роботу, я відмовився. З того часу і до деокупації Херсона я був в місті”, – говорить ректор.

Чи схиляла російська окупаційна влада до співпраці ваших колег?

“Так. Одного з викладачів забрали, і ми досі не знаємо, де він. Відомо лише, що він перебуває на окупованій Росією території України. Невелика частина викладачів вирішили продовжити роботу в новоствореному росіянами університеті. Але більшість відмовилась від цієї співпраці”, – говорить Іван Мринський.

Чи продовжували ви займатися науковою діяльністю під час російської окупації Херсона?

“Щодня були вибухи, не можна було гарантувати, що наступного дня ситуація покращиться. Тому я займався науковою роботою, писав навчальні посібники. Життя тривало, тривав навчальний процес, було багато задумів, напрацювань. Вже після деокупації міста ми змогли видати чотири навчальні посібники, за якими нині навчаються студенти”, – говорить викладач.

Яка була ситуація у Херсоні під час російської окупації?

“Ситуація була тривожною, люди виїжджали з міста, багато серед них було фахівців з різних галузей. Передусім ми це відчули по зменшенню можливостей медичного забезпечення та придбанні ліків. Багато магазинів було зачинено, купівля-продаж перемістилися на стихійні ринки. Ми жили з тих продуктових запасів, які в нас були. З лівого берега Херсонщини все таки постачали овочі влітку. Та восени ми вже фактично залишилися без світла та води”, – говорить науковець.

Чи відомо вам щось про тих викладачів, які співпрацювали з окупаційною владою РФ?

“Більшість з них виїхали на лівий берег Херсонської області. Кожна доросла людина в цьому житті робить вибір на своє подальше життя. Вони такий вибір зробили. Ми зробили вибір на користь України. Я народився українцем, я в цій країні зараз перебуваю і в цій країні себе бачу в подальшому”, – говорить декан.

Чи зазнала пошкоджень за час російської окупації університетська інфраструктура?

“Постраждали корпуси та гуртожитки університету. Ми це все змогли побачити після деокупації Херсона. Під час російської окупації ми доглядали за нашим садом, за рослинами в теплиці. До серпня мали доступ до навчальних корпусів університету, потім цей доступ нам закрили”, – каже науковець.

В якому стані нині перебуває сільське господарство Херсонщини?

“Головна проблема – у надвисокій замінованості території. Ми щодня в новинах бачимо інформацію про те, що гинуть  аграрії, гинуть пересічні громадяни, працюють активно піротехніки. Тим не менш, територію поступово розміновують, бо потрібно сіяти. На жаль, не встигли посіяти озимі культури, але є шанс посіяти ярі культури, соняшник, просо, гречку. Також є велика проблема із гризунами. Тому що в період, коли відбувалися активні бойові дії, врожай з багатьох земельних ділянок не зібрали. Аграріям потрібно буде приділяти значну увагу саме боротьбі зі шкідниками і хворобами”, – каже науковець.